Teksten schrijven; hoe pak ik het aan?

Teksten schrijven is niet ieders favoriete bezigheid. Wij kunnen het ons niet voorstellen en doen niets liever. Maar in onze praktijk komen we veel mensen tegen die hier tegenop lopen. Ze moeten teksten schrijven voor hun website, jaarverslag of een rapport. Hoe pak je het aan?

Doelgroep
Bedenk eerst goed voor wie je teksten gaat schrijven. Oudere mensen willen weer anders (iets formeler) aangesproken worden dan jongeren. Jongeren zijn gewend korte teksten te lezen. Het is daarom heel belangrijk de behoeftes van je doelgroep goed te kennen.

Voor je collega’s die al veel van het bedrijf weten, schrijf je andere teksten dan voor (potentiële) klanten. In hoeverre moet je dus nog zaken uitleggen? Probeer niet te veel in jargon je teksten te schrijven.

Het onderwerp
Het is handig als je teksten gaat schrijven voor je website om vooraf te kijken hoe populair het onderwerp is. Op Google Trends kun je in de gaten houden welke ontwikkelingen er gaande zijn, zodat je daar je informatie op toespitst. Door middel van grafieken kun je zien hoe vaak op een bepaalde zoekterm is gezocht, je kunt ook zoektermen met elkaar vergelijken.

Blik van een buitenstaander
Als je over je eigen bedrijf of product teksten gaat schrijven is het vaak lastig om de nodige afstand te bewaken. Mensen gaan te uitgebreide teksten schrijven omdat ze zo enthousiast zijn, het gevaar is dat het nu niet makkelijk leesbaar is. Het is goed om even de blik van een buitenstaander te hebben als je teksten gaat schrijven. Laat het dus altijd door een ander lezen, begrijpen zij het ook? Probeer vooral niet te veel tegelijk te willen vertellen.

Uitbesteden
Teksten schrijven is een vak. Het kost veel tijd en oefening. Als ondernemer heb je er waarschijnlijk geen tijd voor. Je wilt je tijd liever aan andere zaken besteden. En dat is ook goed, richt je op je kernactiviteiten. Een tekst schrijven kun je het beste uitbesteden aan vakmensen. Juist ook omdat die blik van een buitenstaander zo belangrijk is.

We write your story
Van seo-teksten en blogs voor je website tot sociaal-jaarverslagen, artikelen, brochures en nieuwsbrieven, op het gebied van teksten zijn wij van alle markten thuis. Wij schrijven graag jouw teksten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

 

Teksten schrijven